Uusi podcast-tutkimus – podcastit voivat toimia vertaistuen kanavana haastavan elämäntilanteen käsittelyssä

Kesäkuussa 2021 Turun ammattikorkeakoulussa tehdyn Voimatarinat-podcast-kyselyn vastaajat kokivat, että podcastit voivat toimia vertaistuen kanavana haastavan elämäntilanteen käsittelyssä. Vastaajat kertoivat kuuntelevansa vertaistukea ja voimaa tarjoavaa podcastia, mikäli kokevat sille tarvetta. Kyselyn tulokset osoittavat, että podcasteissa on potentiaalia tuottaa terveyttä ja hyvinvointia lisäävää sisältöä kuulijoille.

Lue podcast-tutkimuksen tulokset tästä!

Kuva: Sabina Kankare

Verkossa tapahtuvan vertaistuen merkitys on tänä päivänä suuri ja se tarjoaa matalan kynnyksen apua akuutteihin ongelmiin. Podcastien suosio ja helppo tavoitettavuus antavat erinomaiset lähtökohdat vertaistuen jakamiselle.

Vertaistukea parin klikkauksen päässä


Voisivatko podcastit toimia ensiapuna, kun kuulijalla ei ole voimavaroja etsiä ammatillista apua? Tätä kysymystä pohtivat vertaistukea ja voimaa tarjoavan Voimatarinat – Äänessä vahvat naiset -podcastin perustajat Jasmin Rantanen ja Miia Hämäläinen.

 –Ajatus Voimatarinat-podcastista syntyi, kun läheinen ystävämme kävi läpi traumaattista elämänvaihetta ja olisi kaivannut vertaistukea itselleen – voimia vertaistuen etsimiselle ei kuitenkaan ollut. Ymmärsimme, että kun apua eniten tarvitsee, on usein voimaton sitä etsimään, kertovat Rantanen ja Hämäläinen.

 Podcastien vertaistuellista kokemusta kuulijoissa ei ole Suomessa aikaisemmin tutkittu. Osana Turun ammattikorkeakoulun Media- ja kulttuuriyrittäjyys-koulutuksen opinnäytetyötä toteutettu podcast-kysely selvitti, voisivatko podcastit toimia vertaistuen kanavana haastavan elämäntilanteen käsittelyssä.

 Lisäksi podcast-kyselyssä selvitettiin, millainen merkitys Voimatarinat – Äänessä vahvat naiset -podcastilla oli kuuntelijoille sekä millaisia tunteita ja ajatuksia jaksot herättivät kuulijoissa. Kysely toteutettiin anonyymisti 13.5.–26.5.2021 ja siihen vastasi 200 henkilöä.

 Vastaajat kokivat, että Voimatarinat-podcast (83 %) ja podcastit yleisesti (81 %) voivat toimia vertaistuen kanavana haastavan elämäntilanteen käsittelyssä. Vastaajista 77 % kertoi kuuntelevansa vertaistukea ja voimaa tarjoavaa podcastia, mikäli kokee sille tarvetta. Lisäksi 18 % vastasi, että he ovat pystyneet käsittelemään elämäntilannettaan paremmin, mikä viittaa epäsuorasti kokemukseen vertaistuesta.

Terveysaiheiset ja tarinankerronnalliset podcastit kiinnostavat kuulijoita


Voimatarinoiden podcast-kyselyn vastaukset vahvistavat, että terveysaiheiset ja tarinankerronnalliset voimaannuttavat podcastit kiinnostavat kuulijoita, ja podcasteilla voi olla positiivisia vaikutuksia kuulijoiden hyvinvointiin. Vaikka podcastit eivät korvaa vertaistuen muita muotoja tai ammattiapua, podcastit voivat auttaa kuulijaa tekemään pieniä elämäntapamuutoksia sekä antaa kuulijalle uskoa ja voimaa toipumiseen toivottomuuden tunteiden keskellä.

Opinnäytetyö Vertaistukea podcastin muodossa – Voimatarinat – Äänessä vahvat naiset, on luettavissa Theseuksesta tästä. Mediatiedotteen lähteet löytyvät opinnäytetyöstä.

Kuuntele Voimatarinat-podcastia tästä

SPOTIFY I SUPLA I APPLE PODCASTS I GOOGLE PODCASTS

Edellinen
Edellinen

Oman Lapsen menetys - Äänessä Ninnu Hoo

Seuraava
Seuraava

Elämää kahlitseva häpeä - Äänessä Mari